Iaurtul cu fructe - capcana cu zahar si E-uri

Am promis ca o sa scriu un articol impotriva iaurtului cu fructe. De ce sunt asa pornita? Pentru ca vad tot felul de reclame care ne invata cat de bun si de sanatos e iaurtul cu fructe, si cum ar trebui el consumat zilnic. Si mai exista si varianta cu "mulsi", care nu e deloc musli, sunt doar niste cereale expandate imbibate cu zahar.
Asadar, daca avem impresia ca mancam ceva bun pentru sanatatea noastra, nu prea e asa. Ati citit ingredientele de pe un iaurt cu fructe? O sa enumar doar cativa aditivi prezenti intr-un iaurt cu fructe:
  • Agentii de ingrosare E 1410, E 1414, E 1420, E 1404, care sunt un fel de amidon modificat, care nu este recomandat pentru consumul frecvent
  • Acidifiantul citratul de sodiu (E 331), care da crampe musculare si impiedica fixarea calciului pe oase. Paradoxal, nu?
  • Guma guar (E 412), un alt agent de ingrosare care poate provoca balonari, greata, crampe, astm, alergii sau aczeme.
  • Caragenanul (E 407) nu este recomandat pentru un consum frecvent. Acesta impiedica asimilarea mineralelor şi a unor grasimi.
  • Indulcitorilor sintetici: acesulfamul K E 950, aspartamul E 951, ciclamatul E 952 sau zaharina E 554
Parca nu mai pare atat de sanatos iaurtul cu fructe, nu? Fructe este impropriu spus, pentru ca se gasesc in proportie de undeva la 2-6%, ceea ce e insesizabil.
Nutritionistii spun ca iaurtul cu fructe se situaza undeva langa inghetata, pentru ca are adaos mare de zahar, si este gresit perceput ca un iaurt.

Ce ati zice daca, in loc sa cumparati iaurt cu fructe, cumparati mai bine iaurt simplu la care adaugati fructe? Simplu, nu? Si delicios as adauga eu. Incercati la un pahar de iaurt simplu sa adaugati o mana de fructe taiate marunt, cum ar fi capsunele, pentru ca e sezonul acum. Puteti sa incercati mai tarziu si cu visine, caise, piersici, afine, zmeura si altele. Daca doriti sa fie mai dulce, puteti adauga jumatate de lingurita de miere. Delicios pentru un mic dejun de vara, nu? Si stiti ca mancati natural si sanatos.

Un comentariu:

Te-ar putea interesa si:

Related Posts with Thumbnails